Progon novinara u Tunisu

Oštro

_

Tuniski sudovi prošlog su mjeseca osudili tri novinara usred, kako navode iz Human Rights Watcha, slamanja civilnog društva koje provodi vlada predsjednika Kaïsa Saïeda.

Prosvjed u Tunisu 2021. godine. Izvor: Dodos photograpy/Wikipedia

Tuniški novinar Houssem Hajlaoui, suosnivač nezavisnog portala Inkyfada, osuđen je krajem svibnja na devet mjeseci uvjetne kazne zbog Facebook objava koje su kritizirale tamošnju policiju i političare. Dan prije, sudac glavnog grada Tunisa osudio je dvojicu novinara, Borhena Bssaisa i Mourada Zghidija s privatne radio stanice IFM na godinu dana zatvora zbog klevete i širenja lažnih vijesti.

Presude su uslijedile nakon što je u svibnju u Tunisu uhićeno desetak novinara, odvjetnika i aktivista civilnog društva. Međunarodna federacija novinara (IFJ) poslala je otvoreno pismo predsjedniku Tunisa Saïedu u kojem od njega zahtijeva prestanak progona novinara. U istom pismu, IFJ je naveo kako je prošle godine uhićeno više od trideset novinara. 

Bssais i Zghidi osuđeni su na temelju Proglasa 54 iz 2022. godine kojim se kažnjava širenje »lažnih vijesti« s namjerom nanošenja štete ili klevetanja drugih.

IFJ i druge nevladine organizacije naglašavaju kako je Saïedova vlada upotrijebila zakon protiv legitimnog novinarstva, slobode govora i pravnog sustava. Tijekom suđenja, i Bssais i Zghidi su tvrdili kako su samo radili svoj posao. 

»Saïed je razoružao demokratske institucije Tunisa, potkopao neovisnost pravosuđa i ugušio slobodu izražavanja i tiska«, stoji u priopćenju nevladine organizacije Human Rights Watch. 

Predsjednik Saïed je prethodno uhićenju novinara stao u obranu postupaka svoje vlade u objavi na Facebooku od 16. svibnja, navodeći da tuniški zakon »jamči jednakost i pravo na pošteno suđenje«.

Mnogi analitičari i aktivisti, međutim, vide porast ovomjesečnih uhićenja samo kao posljednju epizodu kontinuiranog napada na demokraciju i ljudska prava Saïedove vlade. 

Međunarodna krizna skupina (ICG), neprofitna i nevladina organizacija posvećena sprječavanju i rješavanju smrtnih sukoba, tvrdi da je Saïed kroz izmjene zakona, kao i zatvaranjem političkih i drugih protivnika  »koncentrirao moć u svojim rukama«. 

Te su mjere uslijedile nakon onoga što se često naziva Saïedovim »samodržavnim udarom« iz 2021. godine, kada je zamijenio »poluparlamentarni sustav onim predsjedničkim, kojim je sebi pripisao gotovo sve ovlasti vlade«, istaknuo je ICG. 

Prema Kamelu Jendoubiju, aktivistu za ljudska prava, najnovijom serijom uhićenja namjeravaju se ušutkati neslaganja uoči izbora zakazanih za jesen – prvih nakon »samodržavnog udara«.  

»Ovaj represivni ispad ima za cilj pripremiti za sljedeće predsjedničke izbore«, rekao je za OCCRP. »Postoji hladna strategija koju je u službi sadašnjeg predsjednika uspostavio represivni aparat koji nikada nije reformiran«.

Jendoubi je optužio Saïeda da je vratio zemlju u autoritarne dane bivšeg predsjednika Zine El Abidine Ben Alija, koji je svrgnut 2011. godine, nakon dvadeset i četiri godine na vlasti.

»Ovo je praksa Ben Alija – samo još gora«, rekao je Jendoubi.