Integritet kandidata na europskim izborima

Follow the Money, Oštro

Međunarodna novinarska istraga otkrila je gotovo 150 prekršaja vezanih uz 86 kandidata na listama za Europski parlament. Pod lupom novinara našli su se i hrvatski kandidati.

Ilustracija: Follow the Money

Gotovo petina kandidata na listama za Europski parlament ogriješila se o zakone ili druga pravila i tako kompromitirala vlastiti integritet, pokazalo je istraživanje europskih novinara u kojem je sudjelovao i Oštro.

Novinari iz deset europskih zemalja predvođeni nizozemskom istraživačkom platformom Follow the Money istražili su prošlosti 472 kandidata – onih koji imaju natpolovične šanse biti izabrani na nadolazećim Europskim izborima. U toj procjeni oslanjali su se na podatke njemačke nevladine organizacije Europe Elects, koji se temelje na rezultatima nacionalnih anketa.

Europska pučka stranka (EPP), inače najveća politička grupacija u Europskom parlamentu, na glasačkim je listićima kandidirala najviše pojedinaca s kontroverznom prošlosti – njih 22. Slijede ekstremno desna grupacija Identitet i demokracija s 21 kandidatom, te Europski konzervativci i reformisti s njih 19.

Novinari su u istrazi koristili široku definiciju prijestupa; od neprimjerenog ponašanja pa sve do kaznenih djela poput korupcije i zlouporabe položaja. Većina otkrivenih prekršaja odnosi se na neprimjereno ponašanje na radnom mjestu, poput govora mržnje.

Tako je, primjerice, prošle godine kandidat poljske krajnje desne stranke “Konfederacija” Grzegorz Braun prekinuo obilježavanje židovskog blagdana Hanuke u lokalnom parlamentu i uz antisemitske opaske aparatom za gašenje požara pogasio prigodne svijeće. Slovački kandidat, također krajnje desne stranke Milan Uhrík bio je dio bande koja je 2015. kamenovala muslimansku obitelj.

Pod lupom novinara našlo se i 11 hrvatskih kandidata, a kod gotovo polovice pronađen je neki od problema s integritetom; riječ je o HDZ-ovim kandidatima Nikolini Brnjac, Karlu Ressleru i Dubravki Šuici, SDP-ovoj Romani Jerković i nositelju liste Domovinskog Pokreta, Ivanu Penavi. 

Integritet Resslera i Jerković novinari Oštra istražili su u prvoj fazi istraživanja, koje se bavilo prijestupima aktualnih europskih zastupnika. Nikolinu Brnjac Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je 2021. godine zbog propusta pri navođenju pokretnina, odnosno broda u vlasništvu njenog supruga. 

Šuica se također našla pod povećalom novinara zbog propusta u navođenju imovine. Naime, u starim imovinskim karticama nije navela vrijednost svoje imovine, o čemu je krajem 2019. godine izvještavao Faktograf.

Dva kandidata koja su se našla na popisu potvrdili su da svoje mandate u Europskom parlamentu neće aktivirati, već prepustiti drugim kandidatima. Riječ je o nositeljima lista HDZ-a i Domovinskog pokreta, Andreju Plenkoviću i Ivanu Penavi, za koje Europe Elects predviđa natpolovičnu šansu ulaska. 

S prijestupima europskih kandidata možete se upoznati pomoću alata “Bad Press”.


 

U istraživanju za priču sudjelovale su novinarke Oštra, Ana Čelar i Ema Grgić.

Priča je nastala u sklopu istraživanja integriteta europarlamentaraca koje je pokrenula platforma Follow the Money, u kojem Oštro s novinarima iz cijele Europe proučava integritet Europskog parlamenta i nedolično ponašanje zastupnika.