Cyprus Confidential nagrađen za promicanje transparentnosti

Oštro

Nagrada za novinarstvo koje razotkriva financijski kriminal i promiče dobro upravljanje dodijeljena je istraživanju Cyprus Confidential, u kojem je sudjelovao i Oštro.

Ilustracija: ICIJ, Ben King

Cyprus Confidential, istraga predvođena Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) u kojoj sudjelovao i Oštro, jedna je od ovogodišnjih dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo zaklade TRACE, neprofitne institucije koja se zalaže za veću transparentnost. Priznanje je ove godine dodijeljeno projektima koji razotkrivaju financijski kriminal i korupciju.

Nagrada se dodjeljuje devetu godinu zaredom i stavlja naglasak na opasnosti s kojima se susreću istraživački novinari u borbi s financijskim kriminalom, izjavila je predsjednica TRACE-a Alexandra Wrage. 

»Novinari u otkrivanju korupcije na najvišim razinama često ulažu stotine sati rada i izlažu se velikim rizicima. Njihov rad doprinosi globalnim naporima za veću transparentnost«, rekla je.

Cyprus Confidential rezultat je osmomjesečnog istraživanja 3,6 milijuna procurjelih dokumenata iz šest ciparskih pružatelja financijskih usluga. Riječ je o internim zapisima koji sežu od sredine 1990-ih pa sve do travnja 2022. i uključuju povjerljive informacije, financijska izvješća, prijave bankovnih računa i e-mailove, a koji daju cjelovit uvid u financijski mehanizam koji je pomogao osnažiti neke od najvećih neprijatelja Zapada.

Istraživanja u Hrvatskoj i Sloveniji

Novinari Oštra u Hrvatskoj su otkrili kako je sankcionirani ruski oligarh Vasilij Anisimov dobio hrvatsku putovnicu 2003. godine i koristio ju u svojim offshore poslovima najranije od 2018. godine.

Doznali su i da je Hrvatska turistička zajednica za promociju Hrvatske na ukrajinskom i ruskom tržištu angažirala tvrtku još jednog sankcioniranog oligarha, Alekseja Mordašova.

Osim toga, otkrili su poveznicu između nogometnog kluba Hajduk i jedne offshore tvrtke.

Slovenski Oštro istraživao je stambeni projekt u Ljubljani vrijedan 85 milijuna eura. Početkom rata u Ukrajini, ruski se investitor službeno povukao iz projekta, a zamijenili su ga Poljak i Slovenac. Ipak, to je bio samo manevar kojim su se pokušali prikriti tragovi ruskog financiranja.

Glavni cilj zaklade TRACE je pružanje podrške i financiranje istraživanja koja potiču veću transparentnost i educiraju javnost o borbi protiv korupcije, a njihova nagrada prepoznaje novinarstvo koje razotkriva financijski kriminal i promiče dobro upravljanje.

Ana ČelarTRACE, nagrada