Access Info Europe poziva EU da olakša građanima pristup javnim dokumentima

Oštro

Organizacija Access Info Europe, koja se zalaže za ostvarenje prava na pristup informacijama, traži od EU-a da poboljša praksu pristupa javnim dokumentima te da unaprijedi regulativu

Foto: Unsplash/Sigmund

U povodu Međunarodnog dana općeg prava na pristup informacijama nevladina organizacija Access Info Europe pozvala je tijela Europske unije da u potpunosti poštuju pravo na pristup informacijama.

Analizirajući web-stranice 54 tijela EU-a, Access Info je identificirao niz praktičnih prepreka koje stoje između europskih građana i njihova prava na informaciju. Među njima je i šest tijela na čijim stranicama ne postoji opcija podnošenja zahtjeva za pristup dokumentima.

Jedna od većih prepreka su jezici. Dok gotovo tri četvrtine analiziranih web-stranica objašnjava pravo pristupa dokumentima, većina (60 posto) to čini samo na engleskom jeziku. Tek nešto više od četvrtine web-stranica tijela Europske unije objašnjava pravo građana na pristup informacijama na sva 24 službena jezika EU-a.

Access Info Europe upozorio je i da pravo na pristup informacijama često nije u potpunosti objašnjeno. Među onim web-stranicama EU-a koje objašnjavaju pravo na pristup dokumentima,  26 posto ne daje informacije o rokovima, a 61 posto ih ne daje informacije o pravu na žalbu.

Usto brojna tijela EU-a od podnositelja zahtjeva na pristup dokumentima traže velik broj osobnih podataka. Ekstremniji primjeri, ističe Access Info Europe, uključuju dostavu kopije osobne iskaznice podnositelja. Takvu praksu imaju Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) i Europska agencija za sigurnost zračnog prometa.

Prema Uredbi  Europskog parlamenta i Vijeća iz 2001. godine svaki građanin EU-a ima pravo na pristup dokumentima tih institucija. Access Info Europe smatra da se pravila o pristupu dokumentima koja se temelje na Uredbi hitno treba nadograditi i prilagoditi digitalnom dobu. Prema toj uredbi, »dokument« znači svaki sadržaj neovisno o mediju koji se odnosi na politike, aktivnosti i odluke iz područja nadležnosti neke od institucija.

Međutim Access Info Europe ističe da u institucijama EU-a »vidimo sve veću nevoljkost za uključivanje modernih oblika komunikacije«, uzimajući za primjer odbijeni novinarski zahtjev za pristup SMS-ovima o nabavi cjepiva protiv koronavirusa koje su razmijenili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i direktor farmaceutske kompanije Pfizer.

Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info Europe, rekla je kako se danas važne odluke često raspravljaju i finaliziraju na druge načine, e-mailom, SMS-om ili telefonskim pozivima, te da »potpuna odgovornost za te odluke znači učiniti tu komunikaciju dostupnu javnosti«.

»Sadašnji režim pristupa je zastario i neprikladan je za 21. stoljeće«, zaključila je.