Slovenski Oštro razvija chatbot za borbu protiv dezinformacija

Oštro
_

Sestrinski portal Oštro iz Slovenije surađuje s drugim europskim organizacijama za provjeru činjenica na razvoju chatbota koji će koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za pomoć u prepoznavanju vjerodostojnosti informacija.

Foto: Google Deep Mind, Pexels

Slovenski Oštro, Centar za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji, zajedno s nekoliko organizacija za provjeru činjenica razvija alat umjetne inteligencije za prepoznavanje vjerodostojnosti informacija.

Dizajniran kao »chatGPT činjenica«, ovaj virtualni asistent za cilj ima borbu protiv dezinformacija i osiguravanje točnosti informacija dostupnih korisnicima diljem svijeta. Za razliku od drugih chatbotova koji obično nude vođene odgovore i unaprijed definirane opcije, cilj ovog projekta je pružiti korisnicima ugodno iskustvo razgovora. Odnosno, predstaviti osobnog pomoćnika za provjeru činjenica u sučelju za chat.

Projekt se razvija pod vodstvom medijskog startupa Newtral, kojega je 2018. godine osnovala španjolska novinarka Ana Pastor. Uz Newtral i slovenski Oštro, na pružanju informacija i razvoju baze podataka sudjeluju europske organizacije za provjeru činjenica kao što su Delfi iz Litve, Lakmusz iz Mađarske te Faktojea iz Albanije.

»Na Oštru vjerujemo da je umjetnoj inteligenciji u novinarstvu potreban ljudski nadzor. Stoga je naša zadaća tijekom faze razvoja bila ocjenjivati točnost i smislenost odgovora koje chatbot daje korisnicima u razgovoru«, objasnila je za hrvatske čitatelje Žana Erznožnik, urednica Razkrinkavanja.si, projekta slovenskog Oštra.

Učinkovitost ovog chatbota leži u njegovoj bazi podataka koja sadrži unakrsno provjerene informacije na nekoliko jezika. Baza je osmišljena kako bi korisnicima pružila točne i pouzdane odgovore na njihova pitanja, bez obzira na jezičnu raznolikost.

Projekt financira Europski fond za medijske informacije (EMIF) te ono predstavlja važan korak u borbi protiv dezinformacija, osnažujući napore zajednice koja provjerava činjenice da u globalnom medijskom prostoru prevlada istina.