Novi projekt Oštra: raskrinkavanje dezinformacija

Oštro
_

Oštro započinje s radom na novom projektu u sklopu kojeg će se provjeravati vjerodostojnost izjava kandidata za nadolazeće predsjedničke izbore.

Ove godine Oštro započinje s radom na novom projektu Raskrinkavanje.hr, po uzoru na projekt Razkrinkavanje.si sestrinske organizacije Oštro Slovenija. U prvoj fazi projekta, novinarke Oštra predvođene Anom Čelar usredotočit će se na provjeru izjava kandidata za predsjedničke izbore krajem godine.

Projekt će hrvatskoj javnosti omogućiti pristup vjerodostojnim i provjerenim informacijama te povećati svijest o širenju dezinformacija u predizbornim kampanjama. Održavajući visoke profesionalne standarde, kroz rad na projektu mentorirat će se budući istraživački novinari. 

Razvoj projekta podržao je Europski fond za medije i informiranje (EMIF). 

Anuška Delić, glavna urednica Oštra i Ana Čelar, urednica projekta Raskrinkavanje.hr. Foto: arhiv Oštro

Razkrinkavanje.si u Sloveniji djeluje od 2019. godine i do sada su njegovi novinari provjerili više od 600 izjava u javnom prostoru. Provjera informacija temelji se na načelima međunarodne mreže za provjeru vjerodostojnosti informacija IFCN, koja zahtijevaju nepristranost, poštenje te transparentnost izvora i procesa rada. Redakcija Razkrinkavanja.si u pet godina rada prenijela je svoje znanje na čak dvadeset mladih novinara.

U vremenima prezasićenosti informacijama, provjera njihove vjerodostojnosti je vrlo bitna. Lažne informacije i dezinformacije sve su učestalije, a vještine za njihovo prepoznavanje sve su potrebnije.