EU-pravobraniteljica: Javnost smije tražiti na uvid SMS-ove predsjednice EK

Anja Vladisavljević

Europska pučka pravobraniteljica kritizirala je Europsku komisiju zbog načina na koji je novinaru odbila zahtjev za pristup tekstualnim porukama Ursule von der Leyen

Foto: CC-BY-4.0/EP

Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly potvrdila je kako je opravdan novinarski zahtjev za pristup SMS-ovima o nabavi cjepiva protiv koronavirusa koje su razmijenili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i direktor farmaceutske kompanije Pfizer Albert Bourla.

»Kada je riječ o pravu javnosti na pristup dokumentima EU-a, važan je sadržaj dokumenta, a ne uređaj ili oblik. Ako se SMS-poruke tiču ​​politika i odluka EU-a, treba ih tretirati kao dokumente EU-a«, stoji u priopćenju koje je u petak objavila O'Reilly.

Dodala je da pristup dokumentima Europske unije predstavlja temeljno pravo te kako bi se njezine administrativne prakse trebale razvijati u skladu s vremenom u kojem živimo i suvremenim načinima komunikacije.

U tekstu objavljenom u travnju prošle godine New York Times je izvijestio da su Von der Leyen i Bourla razmijenili tekstualne poruke vezane uz nabavu cjepiva. To je potaknulo novinara njemačkog portala Netzpolitik.org Alexandra Fantu da na temelju prava na pristup dokumentima europskih institucija od Komisije zatraži poruke i dokumente povezane s tom razmjenom.

Novinaru je zahtjev odbijen, odnosno iz Komisije su mu poručili da takvih poruka nema u njihovoj evidenciji. On se zbog toga obratio europskoj pravobraniteljici. Njezina je istraga otkrila kako Komisija nije eksplicitno zatražila od predsjedničina kabineta da potraži te poruke te kako se ondje »nije pokušalo identificirati postoje li ikakve tekstualne poruke«.

Prema pravobraniteljici O’Reilly, i takav način komunikacije jasno potpada pod zakon o transparentnosti EU-a.

Prema Uredbi 1049/2001 Europskog parlamenta i Vijeća o javnom pristupu dokumentima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije, »dokument« znači »svaki sadržaj neovisno o mediju (pisan na papiru ili pohranjen u elektroničkom obliku ili kao zvučni, vizualni ili audiovizualni zapis) koji se odnosi na politike, aktivnosti i odluke iz područja nadležnosti neke od institucija«.

Pravobraniteljica stoga traži od Komisije da ponovo potraži SMS-ove te da, ako se bilo kakve poruke pronađu, treba procijeniti ispunjavaju li kriterije za objavljivanje.

Njezinu odluku pozdravila je madridska organizacija Access Info Europe, koja se zalaže za ostvarenje prava na pristup informacijama diljem Europe. Napomenuli su kako je u ovom slučaju bilo posebno važno da tekstualne poruke budu dostupne s obzirom na to da su se odnosile na glavni prioritet EU-a – kupnju cjepiva i borbu protiv pandemije.

Novinar Fanta naglasio je kako ono što Von der Leyen tipka preko svog telefona nije privatna stvar. »Potreban nam je javni nadzor nad pisanim porukama EU-dužnosnika koje se koriste za sklapanje ugovora o cjepivu u milijardama eura. Europska pravobraniteljica je to danas jasno i glasno rekla – vezano uz pritužbu koju sam uložio«, napisao je u petak na Twitteru.