Oštro Hrvatska

View Original

Ured mađarske vlade istražuje neovisan portal Átlátszó

Oštro

_

Europska komisija pokrenula je prekršajni postupak protiv Mađarske zbog zakona prema kojem mađarski Ured za zaštitu suvereniteta istražuje financiranje Átlátsza.

Uredništvo mađarskog neovisnog portala Átlátszó. Foto: Átlátszó

Mađarski neovisni istraživački portal Átlátszó objavio je na svojim stranicama kako je Ured za zaštitu suvereniteta mađarske vlade pokrenuo istragu protiv njih. 

Ured je, pozivajući se na Zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta, krajem prošlog mjeseca poslao uredništvu Átlátsza upitnik od jedanaest pitanja - neka se odnose na informacije koje su dostupne javnosti kao što su financijska izvješća, a neka na računovodstvene podatke unazad nekoliko godina. Átlátszó mora objasniti i na koji način surađuje sa zakladom Transparency International Magyarország, koju Ured također istražuje.

Prema navedenom zakonu, Ured može uz pomoć državnih tajnih službi prikupljati informacije o pojedincima ili organizacijama koje se financiraju iz inozemstva jer »ovisnost o stranoj sili šteti mađarskom suverenitetu, ali i predstavlja visoki rizik za nacionalnu sigurnost«. Mađarski parlament je usvojio zakon u prosincu prošle godine, a u veljači ove godine Europska komisija pokrenula je postupak protiv Mađarske zbog utvrđivanja krši li se njime zakonodavstvo Europske unije.

Mađarske nevladine organizacije, kojima pripada i Átlátszó, usprotivile su se donošenju ovog zakona jer smatraju da bi mogao ograničiti slobodu medija i otežati ili čak onemogućiti rad neovisnih novinara.

Sam Átlátszó je već dugo pod pritiskom. U siječnju prošle godine provladini mediji optužili su redakciju za izdaju zbog sudjelovanja u novinarskom istraživanju o trošenju javnog mađarskog novca na organizacije mađarske nacionalne manjine u inozemstvu, u kojem je sudjelovao i Oštro. 

U ožujku ove godine, Forum građanske koalicije (CÖF-CÖKA) sastavljen od provladinih organizacija civilnog društva, najavio je da će osnovati radnu skupinu za istraživanje organizacija financiranih iz inozemstva, s posebnim fokusom na Átlátszó. U obranu portala stalo je dvadeset neovisnih uredništva.

Ovakva odluka je sljedeći korak nakon konferencije za novinare iz siječnja 2023. godine kada je Forum za građansku suradnju (CÖF) izjavio da bi »Átlátszó mogao predstavljati nacionalni sigurnosni rizik primanjem financijske potpore od stranih partnera«, prenio je tada Oštro.