Oštro Hrvatska

View Original

Access Info Europe poziva EU da olakša građanima pristup javnim dokumentima

Oštro

Organizacija Access Info Europe, koja se zalaže za ostvarenje prava na pristup informacijama, traži od EU-a da poboljša praksu pristupa javnim dokumentima te da unaprijedi regulativu

Foto: Unsplash/Sigmund

U povodu Međunarodnog dana općeg prava na pristup informacijama nevladina organizacija Access Info Europe pozvala je tijela Europske unije da u potpunosti poštuju pravo na pristup informacijama.

Analizirajući web-stranice 54 tijela EU-a, Access Info je identificirao niz praktičnih prepreka koje stoje između europskih građana i njihova prava na informaciju. Među njima je i šest tijela na čijim stranicama ne postoji opcija podnošenja zahtjeva za pristup dokumentima.

Jedna od većih prepreka su jezici. Dok gotovo tri četvrtine analiziranih web-stranica objašnjava pravo pristupa dokumentima, većina (60 posto) to čini samo na engleskom jeziku. Tek nešto više od četvrtine web-stranica tijela Europske unije objašnjava pravo građana na pristup informacijama na sva 24 službena jezika EU-a.

Access Info Europe upozorio je i da pravo na pristup informacijama često nije u potpunosti objašnjeno. Među onim web-stranicama EU-a koje objašnjavaju pravo na pristup dokumentima,  26 posto ne daje informacije o rokovima, a 61 posto ih ne daje informacije o pravu na žalbu.

Usto brojna tijela EU-a od podnositelja zahtjeva na pristup dokumentima traže velik broj osobnih podataka. Ekstremniji primjeri, ističe Access Info Europe, uključuju dostavu kopije osobne iskaznice podnositelja. Takvu praksu imaju Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) i Europska agencija za sigurnost zračnog prometa.

Prema Uredbi  Europskog parlamenta i Vijeća iz 2001. godine svaki građanin EU-a ima pravo na pristup dokumentima tih institucija. Access Info Europe smatra da se pravila o pristupu dokumentima koja se temelje na Uredbi hitno treba nadograditi i prilagoditi digitalnom dobu. Prema toj uredbi, »dokument« znači svaki sadržaj neovisno o mediju koji se odnosi na politike, aktivnosti i odluke iz područja nadležnosti neke od institucija.

Međutim Access Info Europe ističe da u institucijama EU-a »vidimo sve veću nevoljkost za uključivanje modernih oblika komunikacije«, uzimajući za primjer odbijeni novinarski zahtjev za pristup SMS-ovima o nabavi cjepiva protiv koronavirusa koje su razmijenili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i direktor farmaceutske kompanije Pfizer.

Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info Europe, rekla je kako se danas važne odluke često raspravljaju i finaliziraju na druge načine, e-mailom, SMS-om ili telefonskim pozivima, te da »potpuna odgovornost za te odluke znači učiniti tu komunikaciju dostupnu javnosti«.

»Sadašnji režim pristupa je zastario i neprikladan je za 21. stoljeće«, zaključila je.